Wykład „Do zdrowia przez żołądek, czyli leczenie przez jedzenie”
Czy w dzisiejszych czasach, w rzeczywistości, w której wszechobecna jest moda na Fast foody, zwłaszcza wśród młodego pokolenia, jest możliwe takie odżywianie, aby spełniało warunek sformułowany wieki temu przez Hipokratesa:
„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”?
Na to pytanie podczas wykładu w dniu 2 grudnia odpowiedziała nam dietetyczka – Pani Roksana Janowicz – współzałożycielka KETOSFERY. Odpowiedź brzmi: „tak”. Jest to możliwe. Wystarczy wrócić do kuchni i samodzielnie przygotowywać posiłki wg wskazań keto diety. Co to znaczy w praktyce?
W olbrzymim skrócie można to ująć tak:
po pierwsze korelować składniki swojego pożywienia z wynikami badań diagnostycznych swojego organizmu, czyli odżywiać się rozważnie i rozsądnie.
Po drugie wykluczyć gluten, nadmiar węglowodanów i nadmiar owoców, zwłaszcza tych, które u nas nie rosną oraz tłuszcze roślinne będące źródłem kwasów tłuszczowych trans.
Po trzecie unikać żywności wysoko przetworzonej, naszpikowanej chemią i pięknie opakowanej, aby się dobrze sprzedawała.
Podczas spotkania Pani Roksana wskazała na związek pomiędzy naszym sposobem odżywiania a wieloma chorobami metabolicznymi, na które cierpimy (cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego i wiele innych). Mówiła również o skuteczności wychodzenia z nich dzięki właściwej diecie. Padło wiele pytań i trzeba powiedzieć, że tematu nie wyczerpaliśmy.
Dlatego w przyszłym roku akademickim będziemy się starać o zorganizowanie warsztatów kulinarnych poświęconych posiłkom wg diety ketogenicznej.
Opracowała: Alicja Koźlik.
Wstawiła: HG