W dniu dzisiejszym ponownie gościliśmy w progach pracowni gastronomicznych Zespołu Szkół Nr 5 w Stargardzie, uczestnicząc w zimowej odsłonie warsztatów gastronomicznych. Tym razem przygotowywaliśmy wspólnie z młodzieżą oraz Dyrekcją szkoły, panią Starostą – Iwoną Wiśniewską i panem Jackiem Mysiorkiem – Członkiem Zarządu Powiatu Stargardzkiego, potrawy wigilijne wg przepisów rodzinnych naszych słuchaczy. Oj się działo! W kuchniach słychać było gwar i śmiech. W piekarnikach i w garnkach wrzało, furkotało i wszędzie roznosiły się smakowite zapachy. Współpraca kwitła i w jej efekcie na stołach pojawiły się takie oto świąteczne cuda i cudeńka: fasola pieczona w miodzie, makowianki, pierogi z miętą, kapuśniaczki, zupa kwas, pierogi z kapustą słodką i twarogiem, gołąbki w kiszonych liściach kapusty z nadzieniem ziemniaczano-kaszowo-grzybowym oraz tort gołąbkowy również z takim nadzieniem. Były też ciasta upieczone przez zaprzyjaźnione ze szkołą panie z Koła Gospodyń.
Po pracy udaliśmy się do Sali bankietowej (urządzonej w auli szkolnej), gdzie młodzież pod opieką swoich nauczycielek podjęła nas równie profesjonalnie, jak jesienią, za co bardzo dziękujemy. Niespodzianką było podsumowanie jesiennej edycji warsztatów w formie krótkiej fotorelacji i piosenki stworzonej prze AI (na stronie www. szkoły można to obejrzeć i posłuchać) oraz zaproszenie do wspólnego kolędowania. Św. Mikołaj wręczył każdemu słodki piernikowy upominek. My w dowód wdzięczności za taką otwartość na współpracę z seniorami i serdeczność, obdarowaliśmy uczniów miseczkami, nożem szefa i obierakami, które mamy nadzieję, przydadzą im się podczas zajęć. A ponieważ przed nami święta Bożego Narodzenia, życzymy im i całej społeczności szkolnej, zdrowia i miłości z przekonaniem, że to jest podstawa dobrego świętowania i dobrego życia.
Do domów udaliśmy się nasyceni, zadowoleni i wzruszeni. Towarzyszyło nam poczucie jedności oraz dobra i jego mocy …
Już czekamy na edycję wiosenną.
Opracowała: Alicja Koźlik
Wstawiła: HG