W dniu 30.10.2025 r. UTW Stargard wspólnie z Zespołem Szkół Nr 5 w Stargardzie zainaugurował projekt pod nazwą „Sezonowe gotowanie”. W ramach projektu słuchacze UTW Stargard, pod czujnym okiem nauczycielek zawodu w tej szkole oraz przy wsparciu ich uczniów, w tamtejszych pracowniach gastronomicznych, wykonują różne potrawy. Projekt ma trwać do maja 2026 r. i zakończyć się ma wydaniem autorskiej książki kucharskiej, w której znajdą się przepisy kulinarne pochodzące z uczniowskich i naszych tradycji rodzinnych. Wszystko po to, aby ocalić je od zapomnienia.
Złośliwi powiedzą, że seniorzy już dostatecznie znają się na gotowaniu i „czego mogą nas nauczyć dzieci?” Cóż. Można i tak. Ale to tylko jedna z opinii. Ci, którzy wzięli udział w pierwszych warsztatach, nazwanych „Dary jesieni”, są innego zdania: te zajęcia to okazja do spotkania z młodymi adeptami i mistrzami sztuki kulinarnej, wymiany doświadczeń i przepisów. To świetne warunki do integracji międzypokoleniowej i przestrzeń do wspólnego kucharzenia w idealnych warunkach, „okraszonych” na dodatek staropolską gościnnością i serdecznością gospodarzy. To, w jaki sposób nas przyjęto, zaparło w nas dech i wprawiło w zachwyt. To nie tylko perfekcyjne przygotowanie stanowisk pracy, ale przede wszystkim wspaniałe zakończenie zajęć w postaci spotkania z uczniami, gronem pedagogicznym i władzami oświatowymi i samorządowymi, przy pięknie udekorowanym i zastawionym pysznościami stole. Bardzo dziękujemy Panu Dyrektorowi ZS Nr 5, naszym Paniom Nauczycielkom i młodzieży za wszystko, co dla nas przygotowali, za wspaniały poczęstunek i za profesjonalną obsługę. To była prawdziwa niespodzianka, która wszystkich nas wzruszyła. Oczywiście w równym stopniu rozochociła do dalszego ciągu. Już nie możemy się doczekać na grudniowe „Świąteczne cuda i cudeńka”. Będzie się działo. A tymczasem prezentujemy fotorelację z pierwszych zajęć.
Opracowała: Alicja Koźlik